Sedmi sastanak stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save

Dana 7. lipnja 2018. godine, na Bledu u Sloveniji, održan je 7. sastanak država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save - Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Srbije. Na sastanku su sudjelovala izaslanstva država stranaka na visokoj razini, te više predstavnika međunarodne zajednice.

Državna izaslanstva su predvodili g. Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjski trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mr. Željko Radošević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gđa. Irena Majcen, ministrica okoliša i prostornog planiranja Republike Slovenije i gđa. Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske. Na sastanku su također sudjelovali predstavnici raznih međunarodnih (vladinih i nevladinih) organizacija i drugih institucija, kao što su UNECE, UNESCO, UNDP, Dunavska komisija, ICPDR, Svjetska banka, IOW, GWP-CEE i EURONATUR, te predsjednica Parlamenta mladih sa sliva Save.

Glavni cilj sastanka bio je razmatranje statusa provedbe Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save kao i ključnih izazova u idućem razdoblju, osobito onih koji se odnose na suradnju u upravljanju slivom, upravljanju rizicima od poplava, obnovi plovidbe kao i razmjeni informacija od značaja za sliv.
Posebna pozornost je bila posvećena pitanjima održivog razvoja a također su dogovorene smjernice za daljnju suradnju u okviru rada Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. Države stranke Okvirnog sporazuma usvojile su i zajedničku Deklaraciju, kao završni akt sastanka.

U okviru sastanka je također bila predstavljena izložba koju čine najbolje fotografije odabrane u sklopu foto natječaja na temu „SLIV RIJEKE SAVE – PRIRODA ZA VODE“ koji je provela Savska komisija u okviru aktivnosti na obilježavanju Dana rijeke Save za 2018. godinu. Na natječaj je primljeno preko 350 fotografija iz cijelog sliva Save kojima se prikazuje bogatstvo prirode, biološka raznolikost i životi ljudi u slivu Save.

Sljedeći, 8. sastanak država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save održat će se 2020. godine u Bosni i Hercegovini.


Dokumenti u prilogu

Agenda
Country reports on implementation of the FASRB
Report on the FASRB implementation
Statements and presentations
Declaration