Proslava Dana Save - 3. lipnja 2024.

Povodom obilježavanja Dana Save, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save organizirala je online događaj na kojem su mladi predstavili svoje radove s kojima su sudjelovali na natječaju sa sloganom "Zaplovimo u zelenu budućnost!".
Sudionicima se na početku događanja pozdravnim i uvodnim riječima obratio Dragan Zeljko, izvršni tajnik Savske komisije.
U svojem obraćanju je zahvalio mladima i njihovim mentorima na iskazanom velikom interesu i sudjelovanju na natječaju, te istaknuo važnost sudjelovanja mladih i u redovnim aktivnostima u okviru parlamenta mladih te njihove uključenosti u radu Savske komisije kroz prisustvo na budućim sjednicama Savske komisije.
Predsjednik Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save, Blaž Lipovšek iz Biotehničkog edukacijskog centra Ljubljana - Škola prehrambene industrije i zaštite prirode (SI) predstavio je rad Parlamenta mladih u protekloj godini. U svom izlaganju posebno se osvrnuo na 11. godišnji sastanak Parlamenta mladih koji je održan u listopadu 2023. godine u Ljubljani (SI) na temu „Radimo zajedno s prirodom!". Također je istaknuo prisustvo na zasjedanju Barcelonske konvencije (COP23) na temu zelene tranzicije koje je održano u prosincu 2023. u Portorožu (SI), te na Regionalnom forumu UN-a o održivom razvoju koji se održao u Ženevi (CH) u ožujku 2024. godine.
Glavni dio događaja bile su kratke prezentacije mladih koji su predstavili radove s kojima su sudjelovali na natječaju. Na natječaj se prijavilo 14 timova srednjoškolaca i mladih u dobi od 18 do 25 godina koji su u svojim radovima pokrili teme usmjerene poticanju i većoj upotrebi plovidbe na rijeci Savi. Dva tima iz svake od stranaka Okvirnog sporazuma bit će odabrana za sudjelovanje na 12. Parlamentu mladih sa sliva rijeke Save, koji će se održati u prvoj polovici listopada 2024. godine u Slavonskom Brodu (HR).
U sklopu događaja je održan i kratki kviz s pitanjima iz područja plovidbe, čiji je cilj bio da mladi kroz zabavan i interaktivan pristup saznaju neke osnovne informacije o plovidbi.
 
Program događanja je dostupan ovdje.