Proslava Dana Save 2022, 1. lipnja 2022

Savska komisija zajedno s Nacionalnim institutom za biologiju i Institutom za vode iz Slovenije organizirala je on-line okrugli stol 1. lipnja 2022. kada se obilježava Dan Save. Škole koje surađuju u Savskom parlamentu mladih predstavile su rezultate monitoring kampanje na odabranim lokacijama uz Savu. Kampanja uzorkovanja je održana u travnju 2022.

Slogan Dana Save 2022. je “Zaštitimo naše rijeke od plastike i mikroplastike!”.

Na okruglom stolu su sudjelovale sljedeće škole:
  • Mješovita srednja škola “Hazim Šabanović”, Visoko i Srednja strukovno-tehnička škola, Gradiška iz Bosne i Hercegovine,
  • X. gimnazija Srednja škola Ivana Supeka, Zagreb iz Hrvatske,
  • Biotehnički edukacijski centar Ljubljana, Prehrambena škola Ljubljana iz Slovenije i
  • Škola primijenjenih umjetnosti Šabac iz Srbije


Na okruglom stolu koji je okupio više od 80 sudionika, izvršni tajnik Savske komisije, g. Dragan Zeljko, naglasio je kako sudjelovanje mladih u obilježavanju Dana Save traje od 2008. godine kada je održan Parlament mladih Savskog sliva. uspostavljen, kao jedinstvena platforma koja omogućuje da se čuje glas mladih i potiče njihovo uključivanje u upravljanje vodama.
Duška Kunštek, predsjedavajuća Savske komisije istaknula je kako je uključivanje mladih iznimno važno za održivi razvoj i očuvanje bogate biološke raznolikosti i jedinstvene ljepote sliva rijeke Save.