5.6.2023.

Novosti

Proslava Dana Save - 1. jun 2023.U okviru obilježavanja 1. juna, koji su stranke Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (BA, HR, RS i SI) proglasile Danom Save, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save u saradnji s Global Water Partnership for Central and Eastern Europe (GWP CEE ) i Univerzitetom u Beogradu - Građevinskim fakultetom, organizirala je online događaj na kojem su mladi predstavili svoje radove s kojima su sudjelovali na konkursu "Radimo zajedno s prirodom!".
Sudionike su na početku pozdravili Dragan Zeljko, izvršni tajnik Savske komisije, dr. sc. Mitja Bricelj, član Savske komisije, prof. dr. Tjaša Griessler Bulc, regionalna predsjednica GWP CEE, i prof. Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu. U svojim pozdravima istaknuli su važnost sudjelovanja mladih u održivom gospodarenju vodnim resursima te zahvalili njima, kao i njihovim mentorima, na sudjelovanju u konkursu.
Predstavnica Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save, Azra Aždajić iz Mješovite srednje škole "Hazim Šabanović" Visoko (BA) predstavila je rad Parlamenta mladih u protekloj godini, posebno se osvrnuvši na 10. godišnji sastanak Parlamenta mladih koji je održan u oktobru 2022. godine u Beogradu (RS) i rad mladih na projektu „Can you hear our rivers?“.
Glavni dio događaja bile su kratke prezentacije mladih koji su predstavili radove s kojima su sudjelovali na konkursu. Na natječaju je sudjelovalo 26 timova srednjoškolaca i mladih u dobi od 19 do 25 godina koji su u svojim radovima pokrili teme vezane uz korištenje prirodnih rješenja u području vodnog gospodarstva. Dva tima iz svake od stranaka Okvirnog sporazuma bit će odabrane za sudjelovanje na 11. Parlamentu mladih sa sliva rijeke Save, koji će se održati krajem septembra/početkom oktobra 2023. u Ljubljani (SI).

Na kraju su svi sudionici Savi napisali poruke za njezin dan:Program događanja je dostupan ovdje.