5.10.2023.

Novosti

11. Parlament mladih sa sliva rijeke Save - "Radimo zajedno s prirodom!"

Od 29. do 30. septembra 2023. u Ljubljani (Slovenija) održan je 11. Parlament mladih sa sliva rijeke Save. Na njemu su učestvovali srednjoškolci iz četiri zemlje sliva rijeke Save, koji su napravili najbolje radove na konkursu čija tema je bila „Radimo zajedno s prirodom!“. Tema se odnosila na korištenje Nature Based Solution-NBS u području vooprivrede. Ovogodišnji parlament organizovan je u saradnji Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Global Water Partnership za srednju i istočnu Evropu i Univerziteta u Beogradu.
Savski parlament mladih je jedinstvena platforma u slivu rijeke Save na kojoj mladi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije mogu izraziti svoje mišljenje o aktuelnim temama iz područja voda. Na taj način Međunarodna komisija za sliv rijeke Save promoviše važnost održivog korištenja i zaštite vodnih resursa, kao i međunarodnu saradnju u području voda te pomaže uključivanje mladih u prekogranične mehanizme upravljanja vodama. To omogućava uspostavljanje veze i razmjenu različitih ideja među generacijama koje su važne za rješavanje zajedničkih problema i suočavanje s budućim izazovima u ovom području.
Škole koje su učestvovale na ovogodišnjem Parlamentu mladih su: Biotehnički obrazovni centar Ljubljana – Prehrambena i škola za očuvanje prirode i Gimnazija Celje iz Slovenije, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor i Gimnazija Sesvete iz Hrvatske, Srednja stručna i tehnička škola Gradiška i Srednja strukovna škola Jajce iz Bosne i Hercegovine te Palanačka gimnazija, Smederevska Palanka i Gimnazija Crnjanski, Beograd iz Srbije.
Učesnike parlamenta pozdravili su ministar Uroš Brežan iz Ministarstva prirodnih resursa i prostornog planiranja Republike Slovenije, Dragan Zeljko, izvršni sekretar Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i Mitja Bricelj, član Savske komisije iz Slovenije.

Uroš Brežan: Jačanje međusektorske i međugeneracijske saradnje kroz obrazovanje mladih i njihovo uključivanje u procese planiranja i donošenja odluka o prilagođenju na klimatske promjene ima centralno mjesto i u provođenju regionalnih konvencija (Konvencija o zaštiti rijeke Dunav i Konvencija o zaštiti Sredozemnog mora i obale) na prijedlog Slovenije.

Dragan Zeljko u svom pozdravnom govoru istaknuo je važnost Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save kao prvog tijela takve vrste na evropskom nivou, za djelovanje Savske komisije. Podsjetio je na teme o kojima su mladi razgovarali na dosadašnjim susretima te istaknuo kako je njihov glas važan jer sve što se radi utiče na buduće generacije. Na kraju je izrazio nadu da će novoizabrani predsjednik Parlamenta mladih imati priliku uputiti poruke ovogodišnjeg Parlamenta učesnicima 12. godišnjeg foruma Strategije EU za Podunavlje, čiji je domaćin Republika Slovenija.

Mitja Bricelj: Savski parlament mladih predstavlja pozitivan primjer saradnje generacija, stoga bi bilo potrebno naša iskustva prezentovati i na nivou dunavskog regiona i šire.

Na ovogodišnjem Parlamentu, mladi su dokazali da su aktivni i odgovorni akteri u traženju i primjeni prirodnih rješenja za prilagođenje na klimatske promjene. Također su izrazili zahtjev za aktivnim učestvovanjem u planiranju i donošenju odluka o pitanjima koja se tiču njihove budućnosti. Zahtijevaju učestvovanje u procesu planiranja unutar škola te na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi doprinijeli održivom razvoju sliva rijeke Save.