Događanja

Jačanje kapaciteta za razmjenu hidroloških podataka, standardizaciju i interoperabilnost

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) u saradnji s Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save (Savska komisija) organizovala je radionicu za jačanje kapaciteta za razmjenu hidroloških podataka, standardizaciju i interoperabilnost u Regiji VI SMO-a, 25. i 26. januara (online) te 29. i 30. januara 2024. (uživo). Trening licem u lice održan je u prostorijama Savske komisije u Zagrebu.


Na radionici koju je inicirala Stalna stručna grupa za hidrološka i meteorološka pitanja Savske komisije, a u skladu s Memorandumom o razumijevanju između WMO-a i Savske komisije, učestvovali su predstavnici hidrometeoroloških službi sa sliva rijeke Save, odnosno pružatelji podataka Sava HIS-a. Na radionici su učestvovali i predstavnici hidrometeoroloških službi dunavskog sliva iz Rumunije i Češke, kao i stručnjaci iz Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR). U Zagrebu je bilo prisutno ukupno 26 učesnika (uključujući trenere i organizatore), a dodatno se 7 trenera pridružilo online.
Obuku su podržali treneri iz stručnih grupa SMO-a (Zajednički stručni tim za hidrološki nadzor-JET-HYDMON), Otvoreni geoprostorni konzorcij - Radna grupa iz oblasti hidrologije (OGC-HDWG) i partnerske organizacije SMO-a koje pružaju tehnička rješenja poput WHOS DAB (Informatička naučna laboratorija o Zemlji i svemiru, ESSI-lab; Nacionalni istraživačkog savjeta Italije - Institut za istraživanje atmosferskog zagađenja (CNR-IIA) i OSCAR/Surface platforma (MeteoSwiss), UK Centar za ekologiju i hidrologiju (UK CEH) i Savska komisija.