Novosti

14. prateći sastanak o Zajedničkoj izjavi

Održan je 14. po redu prateći sastanak o Zajedničkoj izjavi o vodećim načelima za unutrašnju plovidbu i zaštitu okoliša u slivu rijeke Dunav. Sastanak je održan u saradnji tri riječne komisije, Savske komisije, Dunavske komisije i Komisije za zaštitu rijeke Dunav koje su zajednički pokrenule ovaj proces, a ovogodišnji organizator i domaćin je bila Savska komisija s mjestom zbivanja u Zagrebu.
Cilj ovog godišnjeg događaja je razmjena informacija o napretku u provođenja Zajedničke izjave i njenih principa uravnoteženja potreba plovidbe i zaštite okoliša u projektima u slivu rijeke Dunav uključujući njegove pritoke.
Glavni naglasak ovogodišnjeg sastanka bila je objava zajedničkog prijedloga tri komisije za dalji razvoj Zajedničke izjave i PLATINA priručnika.
Sastanak je okupio gotovo 60 učesnika: predstavnikе iz Evropske komisije, međunarodnih i državnih tijela i organizacija iz sektora plovidbe, odbora za okoliš i vode, akademske zajednice i nevladinih organizacija.
Na sastanku su prezentirane i raspravljene aktuelne promjene politike i smjernice za budućnost koje su relevantne za plovidbu i okoliš u dunavskom slivu. Predstavljana su aktuelna događanja i ključni nacionalni i prekogranični projekti u okviru procesa zajedničke izjave. Također su predstavljeni inovativni razvojni projekti vezani uz prilagođenje na  klimatske promjene, moguće smanjenje uticaja na okoliš i modernizaciju.
Drugi dan sastanka bio je posvećen temi plovidbe na rijeci Savi i njenim plovnim pritokama gdje je predstavljeno trenutno stanje i očekivana unapređenja plovnog puta i infrastrukture uz primjenu novih tehnologija u regulaciji vodotoka, te aspekti za razvoj nautičkog turizma i flote u slivu rijeke Save.