20.7.2020.

Догађаји

WACOM пројекат-уводни састанак



Уводни састанак за пројекат „Управљање непредвиђеним ситуацијама у сливу реке Саве (WACOM)“ одржан је путем wеб-а 20. и 21. јула 2020. године.Пројекат је одобрен за кофинансирање у оквиру трећег позива Интеррег Дунавског транснационалног програма. Главни циљ пројекта је смањење еколошких ризика повезаних са случајним загађењем и поплавама са потенцијалним прекограничним утицајем путем побољшања сарадње кључних актера и заједнички развијеним оперативним системом. Водећи партнер је Универзитет у Љубљани, док су пројектни партнери институције за управљање водама, пловидбу и цивилну заштиту. Пројекат је службено започео 1. јула 2020. а трајаће 30 месеци (до децембра 2022.).
На почетку састанка пројектни партнери упознали су се са Пројектом и разматрали радне пакете у вези са статусом заједничке спремности и реакције, развојем оквира са алатима и верификацијом система на пилот локацијама те израдом стратегије спровођења координисаних акција у случајевима ванредних ситуација у сливу реке Саве. Почетак пројекта поздравио је и г. Густав Чомор, који је задужен за пројект од стране управног тијела ДТП-а.
Више информација о пројекту и дневни ред уводног састанка може се преузети у наставку, док ће у блиској будућности, микро wеб страница WACOM-а бити постављена у оквиру wеб странице Дунавског транснационалног програма.
Почетак 20.07.2020.
Завршава 21.07.2020.
Догађаји

WACOM почетни састанак пројекта

Od 20. do 21. srpnja 2020. godine putem weba je održan početni sastanak za projekt „Upravljanje nepredviđenim situacijama u slivu rijeke Save (Water Contingency Management in the Sava River Basin, WACOM)”. Projekt je odobren za sufinanciranje u okviru 3. poziva Interreg Dunavskog transnacionalnog programa (Danube Transnational Programme, DTP). Glavni cilj projekta je smanjenje okolišnih rizika povezanih sa slučajnim
onečišćenjem i poplavama, posebno onih koje imaju prekogranični utjecaj, poboljšana suradnja ključnih aktera i razvoj zajedničkog operativnog sustava za aktiviranje protokola upravljanja nesrećama u slivu rijeke Save. Vodeći partner je Sveučilište u Ljubljani, dok su ostali partneri institucije odgovorne za upravljanje vodama, upravljanje rizikom od poplava i plovidbu, civilna zaštita i Savska komisija kao međunarodna institucija. Projekt je službeno započeo 1. srpnja 2020. i trajat će 30 mjeseci (do prosinca 2022.).

Na početnom sastanku projektni partneri su se upoznali s pregledom projekta i razgovarali o radnim paketima koji se odnose na status zajedničke pripremljenosti i odgovora, razvoj alata i verifikaciju sustava na pilot lokacijama te razvoj strategije provedbe koordiniranih akcija u slučaj izvanrednih situacija u slivu rijeke Save. Početak projekta pozdravio je i gospodin Gustav Csomor, projektni službenik iz Upravljačkog tijela DTP-a. Više informacija o projektu i dnevnom redu početnog sastanka možete preuzeti u nastavku, dok će u bliskoj budućnosti mikro-web stranica projekta WACOM biti na Danube Transnational Programme.
Почетак 20.07.2020.
Завршава 21.07.2020.