15.6.2017.

Sessions-meetings

46. седница Савске комисије и потписивање Заједничке изјаве о регионалној сарадњи и развоју одрживог туризма у сливу реке Саве

 
Савска комисија је одржала посебну седницу на Бледу, 15. јуна 2017. године, за време одржавања манифестације Bled Water Festival. На седници је разматрен низ значајних питања у вези спровођења Оквирног споразума, а по први пут је, у сарадњи са министарствима савских држава надлежним за туризам, основана заједничка Радна група за развој одрживог туризма у сливу реке Саве. Радну групу чине представници министарстава надлежних за туризам и других институција важних за развој туризма у свакој од држава (тела на нивоу жупаније, региона, туристичке заједнице, привредне коморе, итд.), а координираће припрему и спровођење регионалних пројеката и других заједничких активности.
На седници  је прихваћен и План активности за развој слива реке Саве, израђен у сарадњи са Светском банком, који је представљен на састанку представника влада држава југоисточне Европе 12. јула 2017. године у Трсту.

 

У склопу отварања манифестације Bled Water Festival, свечано је обележена и промена председавања Савском комисијом која се обавља сваке три године, па је Словенија предала председавање Босни и Херцеговини.
У склопу отварања Bled Water Festival-a, високи представници из четири савске државе потписали сз Заједничку изјаву о сарадњи на развоју одрживог туризма у сливу реке Саве. Заједничком изјавом се подржавају досадашње активности Савске комисије усмерене на подстицање развоја одрживог туризма у сливу реке Саве као и наставак рада уз коришћење Савске комисије као платформе за учествовање министарстава надлежних за туризам и других организација у спровођењу заједнички договорених пројеката и активности. Развој одрживог туризма у сливу Саве је потребно уградити у планске и стратешке документе држава на међусобно усклађен начин. Позивају се Европска комисија и међународне финансијске институције да пруже одговарајућу финансијску подршку.

Потписивање заједничке изјаве и оснивање Радне групе за развој одрживог туризма дешава се управо у 2017. години коју су УН програсиле Међународном годином одрживог туризма за развој, што ће укључивати разне глобалне акције за унапређење одрживог туризма као допринос Агенди 2030 за одрживи развој УН-а.

У јуну се у државама слива реке Саве већ традиционално организују догађаји посвећени Дану реке Саве – 1. јун,  a Bled Water Festival је такође био прилика да се обележи тај дан.
Mesto догађаја Фестивална дворана (Цеста свободе 11, Блед, Словенија)
Почетак 15.06.2017.
Завршава 15.06.2017.