Вијести

ДАН РИЈЕКЕ САВЕ – 1. јун 2020.

Због пандемије ЦОВИД 19, обиљежавање 1. јуна, који је стране Оквирног споразума о сливу ријеке Саве прогласили међународним даном Саве, било је много скромније него претходних година. Међународна комисија за слив ријеке Саве учествовала је у два догађаја организована у Словенији и Хрватској.

Први догађај је организовала Агенција за животну средину Словеније (АРСО) у сарадњи са Удружењем словеначких географа и Градским музејом Кршко у Кршком (Словенија). У оквиру догађаја, поред музеја је постављена ознака високе воде, ради подизања свијести и едукације јавности о поплавама као природним процесима којима бисмо се требали прилагодити. Поплаве су природни процеси који се повремено догађају, а мјере прилагођења требају да се предвиде и у оквиру просторног планирања, а не само након што се догоде поплаве. Уз организаторе, на манифестацији су учествовали и начелник општине Кршко г. Миран Станко, представници Министарства животне средине и просторног планирања, ватрогасци и ученици Основне школе Кршко. Постављање ознака високе воде се одвија од 2014. године и од тада је постављено већ више од 55 ознака.
Више информација доступно је на wеб страници ARSO-a.

Krško- seting of high water level marks

Virtual public tribune
Други је догађај организовала Спортска гимназија из Загреба (Хрватска) у облику виртуелне јавне трибине у оквиру пројекта "Непозната ријека-живот Саве узводно и низводно од Загреба", који је финансиран од стране Европске уније из програма за мале финанцијске подршке "Ученичке акције против климатских промјена". Пројекат има за циљ активирање младих генерација да препознају и прихвате Европски зелени план како би се одржао квалитет живота у незагађеноj, здравоj и сигурноj животној средини. Уз ученике и професоре, на трибини су учествовали представници Хрватских вода и Савске комисије, а као пројектни партнер учествовало је и Еколошко друштво Брод. Ученици су представили резултате анкете која је спроведена у оквиру виртуелних предавања из географије првог и другог разреда. Савска комисија је представила своја достигнућа, активности повезане с климатским промјенама, заштитом вода и очувањем биолошке разноврсности и нагласила важност међународне сарадње у рјешавању заједничких изазова земаља слива ријеке Саве. Ученици су такође позвани да учествују на Парламенту младих са слива ријеке Саве, планираном за септембар 2020. Трибина је емитована на Facebook страници школе на којој ће такође бити доступна широј јавности


Традиционално главна манифестација којом се обиљежава Дан ријеке Саве - Парламент младих са слива ријеке Саве, нажалост, ове године није одржанa како је првобитно планирано 30. и 31.05. због мјера које се спроводе у склопу заштите од ширења пандемије узроковане вирусом COVID 19, али није дефинитивно отказан. Одржавање деветог по реду састанка Парламента младих је помјерено за јесен 2020. Уколико то прилике дозволе Парламент ће се одржати у Бањалуци, са главном темом „Заштитимо наше културно насљеђе“.