5.10.2023.

Вијести

11. Парламент младих са слива ријеке Саве - "Радимо заједно са природом!"

Од 29. до 30. септембра 2023. у Љубљани (Словенија) одржан је 11. Парламент младих са слива ријеке Саве. На њему су учествовали средњошколци из четири земље слива ријеке Саве, који су направили најбоље радове на конкурсу чија тема је била „Радимо заједно са природом!“. Тема се односила на коришћење Nature Based Solution-NBS у области воопривреде. Овогодишњи парламент организован је у сарадњи Међународне комисије за слив ријеке Саве, Global Water Partnership за средњу и источну Европу и Универзитета у Београду.
Савски парламент младих је јединствена платформа у сливу ријеке Саве на којој млади из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије могу да изразе своје мишљење о актуелним темама из области вода. На тај начин Међународна комисија за слив ријеке Саве промовише важност одрживог коришћења и заштите водних ресурса, као и међународну сарадњу у области вода те помаже укључивање младих у прекограничне механизме управљања водама. То омогућава успостављање везе и размјену различитих идеја међу генерацијама које су важне за рјешавање заједничких проблема и суочавање са будућим изазовима у овој области.
Школе које су учествовале на овогодишњем Парламенту младих су: Биотехнички образовни центар Љубљана – Прехрамбена и школа за очување природе и Гимназија Цеље из Словеније, Економска, трговачка и угоститељска школа Самобор и Гимназија Сесвете из Хрватске, Средња стручна и техничка школа Градишка и Средња струковна школа Јајце из Босне и Херцеговине те Паланачка гимназија, Смедеревска Паланка и Гимназија Црњански, Београд из Србије.
Учеснике парламента поздравили су министар Урош Брежан из Министарства природних ресурса и просторног планирања Републике Словеније, Драган Зељко, извршни секретар Међународне комисије за слив ријеке Саве као и Митја Брицељ, члан Савске комисије из Словеније.

Урош Брежан: Јачање међусекторске и међугенерацијске сарадње кроз образовање младих и њихово укључивање у процесе планирања и доношења одлука о прилагођењу на климатске промјене има централно мјесто и у спровођењу регионалних конвенција (Конвенција о заштити ријеке Дунав и Конвенција о заштити Средоземног мора и обале) на приједлог Словеније.

Драган Зељко у свом поздравном говору истакао је важност Парламента младих са слива ријеке Саве као првог тијела такве врсте на европском нивоу, за дјеловање Савске комисије. Подсјетио је на теме о којима су млади разговарали на досадашњим сусретима те истакао како је њихов глас важан јер све што се ради утиче на будуће генерације. На крају је изразио наду да ће новоизабрани предсједник Парламента младих имати прилику да упути поруке овогодишњег Парламента учесницима 12. годишњег форума Стратегије ЕУ за Подунавље, чији је домаћин Република Словенија.

Митја Брицељ: Савски парламент младих представља позитиван примјер сарадње генерација, стога би било потребно наша искуства презентовати на нивоу дунавског региона и шире.

На овогодишњем Парламенту, млади су доказали да су активни и одговорни актери у тражењу и примјени природних рјешења за прилагођење на климатске промјене. Такође су изразили захтјев за активним учествовањем у планирању и доношењу одлука о питањима која се тичу њихове будућности. Захтијевају учествовање у процесу планирања унутар школа те на локалном, националном и међународном нивоу како би допринијели одрживом развоју слива ријеке Саве.