15.3.2024.

Вијести

Предсједник Парламента младих са слива ријеке Саве присуствовао Регионалном форуму УН-а о одрживом развоју

Са поносом објављујемо да је Блаж Липовшек, предсједник Парламента младих са слива ријеке Саве, присуствовао Регионалном форуму УН-а о одрживом развоју, одржаном у Женеви од 13. до 14. марта 2024. године.
Као панелиста SDG 13 Округлог стола о вршњачком образовању на тему Климатских акција, Блаж је представљао не само Парламент младих са слива ријеке Саве већ и цијелу своју генерацију. Његов глас је одјекнуо кроз забринутост и тежње младих људи широм свијета, наглашавајуcћи важност јачања припремљености за екстремне климатске појаве кроз системе раног упозоравања на мулти хазарде и холистичке политике које се истовремено баве биодиверзитетом и климатским кризама.
Блаж је у свом говору са поносом представио утицајан рад Парламента младих са слива реке Саве и пројекат «Чујеш ли наше реке?». Истакнуо је важност ангажмана младих на међународним платформама, будући да многи тинејџери желе поделити своја размишљања и идеје, али често немају те прилике. Изразио је уверење да ће догађаји попут Регионалног форума УН-а подстакнути више појединаца ка очувању природе, нарочито у области заштите наших кључних водних ресурса.
Снимак Блажевог панел говора доступан је на веб UN web TV. (Блаж почиње у cca. 39:30 мин.), док се Извјештај с Регионалног форума, који је саставио Блаж, може преузети овдје.