1.2.2024.

Догађаји

Јачање капацитета за размјену хидролошких података, стандардизацију и интероперабилност

Свјетска метеоролошка организација (CМО) у сарадњи сa Међународном комисијом за слив ријеке Саве (Савска комисија) организовала је радионицу за јачање капацитета за размјену хидролошких података, стандардизацију и интероперабилност у Регији VI CМО-а, 25. и 26. јануара (оnline) те 29. и 30. јануара 2024. (уживо). Тренинг лицем у лице одржан је у просторијама Савске комисије у Загребу.


На радионици коју је иницирала Стална стручна група за хидролошка и метеоролошка питања Савске комисије, а у складу с Меморандумом о разумијевању између WМО-а и Савске комисије, учествовали су представници хидрометеоролошких служби са слива ријеке Саве, односно пружаоци података Сава ХИС-а. На радионици су учествовали и представници хидрометеоролошких служби дунавског слива из Румуније и Чешке, као и стручњаци из Међународне комисије за заштиту ријеке Дунав (ICPDR). У Загребу је било присутнo укупно 26 учесника (укључујући тренере и организаторе), а додатно се 7 тренера придружило оnline.
Обуку су подржали тренери-стручњаци CМО-а (Заједнички стручни тим за хидролошки надзор- JET-HYDMON), Отворени геопросторни конзорцијум - Радна група из области хидрологије (ОGC-HDWG) и партнерске организације CМО-а које пружају техничка рјешења попут WHОS DАB (Информатичка научна лабораторија о Земљи и свемиру, ЕSSI-lab) Националног истраживачког савјета Италије - Институт за истраживање атмосферског загађења (CNR-IIA)) и ОSCAR/ Surface платформа (МeteoSwiss), UK Центар за екологију и хидрологију (UK CEH) и Савска комисија.

  

Достигнућа:​
  • На радионици су представљени поступци приступа и дијељења хидролошких, метеоролошких података и метаподатака коришћењем релевантних стандарда и начела које подржава CМО кроз различите алате, нпр. Сава ХИС, Danube HIS, WIGOS, ОSCAR, WHOS као и њихову међусобну интероперабилност и операбилност сa другим алатима.
  • На радионици се расправљало о постојећој политици размјене хидролошких и метеоролошких података и информација, посебно у сливу ријеке Саве, кроз спровођење SМО-ове јединствене податковне политике.
  • Радионица је омогућила практичну обуку о уређивању постојећих података и метаподатака унутар Сава ХИС-а, укључујући извоз података путем wеб сервиса Water МL 2.0, као и регистрацију хидролошких станица у ОSCAR-у и додјелу WIGOS идентификатора станица.
  • Радионица је такође истражила имплементацију Water МL 2.0 (укључујући Дио 5 за квалитет воде), CМО Hydrological Status and Outlook System (HydroSOS), иницијативу ЕW4Аll и њихове везе с WHОS-ом.

Више информација, укључујући дневни ред и презентације, доступно је овдје: Радионица изградње капацитета за размјену хидролошких података, стандардизацију и интероперабилност у RA VI (wmо.int).
Mјesto догађаја Oнлајн и cједиште Савске комисије (Кнеза Бранимира 29, Загреб)
Почетак 25.01.2024.
Завршава 30.01.2024.