Novosti

14. prateći sastanak o Zajedničkoj izjavi

Održan je 14. po redu prateći sastanak o Zajedničkoj izjavi o vodećim načelima za unutarnju plovidbu i zaštitu okoliša u slivu rijeke Dunav. Sastanak je održan u suradnji tri riječne komisije Savske komisije, Dunavske komisije i Komisije za zaštitu rijeke Dunav koje su zajednički pokrenule ovaj proces, a ovogodišnji organizator i domaćin je bila Savska komisija s mjestom zbivanja u Zagrebu.
Cilj ovoga godišnjeg događaja je razmjena informacija o napretku u provedbi Zajedničke izjave i njezinih načela uravnoteženja potreba plovidbe i zaštite okoliša u projektima u slivu rijeke Dunav uključujući njegove pritoke.
Glavni naglasak ovogodišnjeg sastanka je bila objava zajedničkog prijedloga tri komisije za daljnji razvoj Zajedničke izjave i PLATINA priručnika.
Sastanak je okupio gotovo 60 sudionika: predstavnikе iz Europske komisije, međunarodnih i državnih tijela i organizacija iz sektora plovidbe, povjerenstava za okoliš i vode, akademske zajednice i nevladinih organizacija.
Na sastanku su prezentirane i raspravljene aktualne promjene politike i smjernice za budućnost koje su relevantne za plovidbu i okoliš u dunavskom slivu. Predstavljana su aktualna događanja i ključni nacionalni i prekogranični projekti u okviru procesa zajedničke izjave. Također su predstavljeni inovativni razvojni projekti vezani uz prilagodbu klimatskim promjenama, moguće smanjenje utjecaja na okoliš i modernizaciju.
Drugi dan sastanka je bio posvećen temi plovidbe na rijeci Savi i njenim plovnim pritocima gdje je predstavljeno trenutno stanje i očekivana unapređenja plovnog puta i infrastrukture uz primjenu novih tehnologija u riječnom inženjerstvu te aspekti za razvoj nautičkog turizma i flote u Savskom slivu.