Савски Савет за воде

Савски Савет за воде основала је Међународна комисија за слив реке Саве (Сава комисија) (ОДЛУКА– 20/15 од 30. новембра 2015. године) као саветодавну платформу ради обезбеђивања и олакшавања учешћа јавности и ширег укључивања заинтересованих страна релевантних за спровођење Оквирног споразума о сливу реке Саве (ФАСРБ) у рад Савске комисије.
Путем Савета, Савска комисија се информише о интересима и потребама заинтересованих страна као и о новим иницијативама, научном развоју и иновацијама у вези са водним ресурсима, управљањем речним сливом, пловидбом и другим коришћењима вода (нпр. наутички и еко-туризам) те заинтересованим странама пружа могућност да изразе своја мишљења и предложе решења и иновације везане за питања важна за спровођење Оквирног споразума.
 

 
  • 1. састанак Савског савета за воде, Београд (Србија), 18.-19. фебруар 2016. године, ставио је у фокус дискусију о главним изазовима спровођења Оквирног споразума као што су интеграција управљања водама и просторног планирања, интеграција економског развоја и заштите животне средине, као и интеграција законодавства и управљања водама са научним постигнућима у области вода.
  • 2. састанак Савског савета за воде, Севница (Словенија), 6.-7. јун 2016. године, на коме су дефинисане импликације планирања управљања речним сливом на локалном нивоу, анализирајући свеобухватни (top-down и bottom-up) приступ управљању водама и нове идеје о пројектима у области заштите вода, просторног планирања и развоја туризма. Као закључак, учесници су предложили припрему предлога пројекта за развој одрживог речног туризма који би укључио наутички, рурални, културни и еко-туризам у сливу Саве у синергији са сличним пројектима предложеним у оквиру Дунавске и средњеевропске стратегије, као и Јадранско-јонске иницијативе.