Novosti

DAN RIJEKE SAVE – 1. lipnja 2020.

Zbog pandemije COVID 19, obilježavanje 1. lipnja, koji su stranke Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save proglasili međunarodnim danom Save, bilo je mnogo skromnije nego prethodnih godina. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save sudjelovala je u dva događaja organizirana u Sloveniji i Hrvatskoj.

Prvi događaj organizirala je Slovenska agencija za okoliš (ARSO) u suradnji s Udruženjem slovenskih geografa i Gradskim muzejom Krško u Krškom (Slovenija). U okviru događaja, pored muzeja je postavljena oznaka visoke vode, čiji cilj je podići svijest i educirati javnost o poplavama kao prirodnim procesima kojima bismo se trebali prilagoditi. Poplave su prirodni procesi koji se povremeno događaju, a mjere prilagodbe trebaju se predvidjeti u okviru prostornog planiranja, a ne samo nakon što se dogode poplave. Uz organizatore, na manifestaciji su sudjelovali i načelnik općine Krško g. Miran Stanko, predstavnici Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, vatrogasci i učenici Osnovne škole Krško. Postavljanje oznaka visoke vode odvija se od 2014. godine i u tom je razdoblju postavljeno već više od 55 oznaka.
Više informacija dostupno je na web stranici  ARSO-a.

Krško- postavljanje oznake visoke vode

Virtualna javna tribina
Drugi je događaj organizirala Športska gimnazija iz Zagreba (Hrvatska) u obliku virtualne javne tribine u okviru projekta "Nepoznata rijeka-život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba", koji je financiran od strane Europske unije iz programa za male financijske potpore "Učeničke akcije protiv klimatskih promjena". Projekt ima za cilj aktivirati mlade generacije da prepoznaju i prihvate Europski zeleni plan kako bi se održala kvaliteta života u nezagađenom, zdravom i sigurnom okolišu. Uz učenike i profesore, na tribini su sudjelovali predstavnici Hrvatskih voda i Savske komisije, a kao projektni partner sudjelovalo je i Ekološko društvo Brod. Učenici su predstavili rezultate ankete koja je provedena u okviru virtualnih predavanja iz geografije prvog i drugog razreda. Savska komisija predstavila je svoja dostignuća, aktivnosti povezane s klimatskim promjenama, zaštitom voda i očuvanjem biološke raznolikosti te naglasila važnost međunarodne suradnje u rješavanju zajedničkih izazova zemalja sliva rijeke Save. Učenici su također pozvani da sudjeluju na Parlamentu mladih sa sliva rijeke Save, predviđenom za rujan 2020. Tribina je emitirana na Facebook stranici dostupnoj široj javnosti.

Tradicionalno glavna manifestacija kojom se obilježava Dan rijeke Save - Parlament mladih sa sliva rijeke Save se, nažalost, ove se godine nije održala kao što je prvobitno planirano 30. i 31.5. zbog mjera koje se provode u sklopu zaštite od širenja pandemije uzrokovane virusom COVID 19, ali nije definitivno otkazan. Održavanje devetog po redu sastanka Parlamenta mladih je pomjereno za jesen 2020. Ukoliko to prilike dozvole Parlament će se održati u Banjaluci (BA), s glavnom temom "Zaštitimo našu kulturnu baštinu".