Вијести

Дан Саве 2022.

Међународна комисија за слив ријеке Саве обиљежава 1. јун Дан Саве, установљен 2007. године. Савска комисија настоји да скрене пажњу на слив ријеке Саве као један од „крунских драгуља“ европске природе, који карактерише изузетна биолошка и пејзажна разноврсност.
 
Како је изјавио извршни секретар Савске комисије Драган Зељко: „Ове године Дан Саве је фокусиран на питања пластике и микропластике у нашим ријекама, са циљем укључивања младих генерација из слива, омогућавања да се чује њихов глас. Као централни догађај организује се виртуелни округли сто у сарадњи са Савским парламентом младих и пројектом „Пластични гусари – Go Europe!“ уз активно учешће 5 средњих школа из земаља слива ријеке Саве.


Дан Саве и даље ће наглашавати значај пажљиве заштите, савјесног коришћења и заштите од штетних посљедица по водне ресурсе слива ријеке Саве, који су саставни дио и предуслов одрживог развоја свих прибрежних земаља и читавог региона и витални извор воде за своје људе, екосистеме и економије.
 
Сви који желе да учествују на Округлом столу, који ће се одржати 1. јуна 2022. године у 12 часова, могу изразити интересовање слањем мејла на isrbc@savacommission.org.