Вијести

Дан Саве 2022 у Републици Србији

Ове године у Републици Србији Дан Саве обиљежен је активностима које финансирају Републичка дирекција за воде, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а спроводи Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ у сарадњи са београдском општином Савски венац под слоганом „Чувајмо нашу ријеку Саву здравом“ кроз:
  • Акцију чишћења обала ријеке Саве 27. маја 2022. године, организовану у циљу подизања свијести јавности о значају очувања непроцјењивих природних ресурса и 
  • Централну прославу 1. јуна 2022. године на платоу „Црвена краљица“ у оквиру комплекса „Београд на води“, коју је свечано отворила министарка Министарства заштите животне средине госпођа Ирена Вујовић.


Централној свечаности присуствовали су министарка Министарства за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и бројни водопривредни стручњаци који су истакли стратешки значај и потенцијал ријеке Саве, потребу њеног очувања и заштите и значај рационалног и одрживог развоја ријеке Саве у погледу кориштења вриједних водних ресурса. 
Манифестација је настављена наступом дјечјих хорова београдских основних школа „Исидора Секулић“ и „Лаза Костић“, сликарским радионицама за најмлађе и спортско-рекреативним програмом уз подршку Фудбалског клуба „Црвена звезда“.

Обиљежавање Дана Саве има за циљ да подсјети и позове грађане Републике Србије да заштите ријеку Саву и скрене пажњу на виталну улогу коју ријека Сава и њене притоке имају за становништво које живи у сливу ријеке Саве.