Вијести

Прослава Дана Саве - 3. јуна 2024.

Поводом обиљежавања Дана Саве, Међународна комисија за слив ријеке Саве организовала је онлајн догађај на коме су млади представили своје радове са којима су учествовали на конкурсу под слоганом "Запловимо у зелену будућност!".
Учесницима се на почетку догађаја поздравним и уводним ријечима обратио Драган Зељко, извршни секретар Савске комисије.
У свом обраћању се захвалио младима и њиховим менторима на исказаном великом интересовању и учествовању на конкурсу, и истакао важност учествовања младих и у редовним активностима у оквиру парламента младих, као и њихове укључености у рад Савске комисије кроз присуство на будућим сједницама Савске комисије.
Предсједник Парламента младих са слива ријеке Саве, Блаж Липовшек из Биотехничког образовног центра Љубљана - Школа прехрамбене индустрије и заштите природе (SI) представио је рад Парламента младих у протеклој години. У свом излагању посебно се осврнуо на 11. годишњи састанак Парламента младих који је одржан у октобру 2023. године у Љубљани (SI) на тему „Радимо заједно са природом!". Такође је истакао присуство на заседању Барселонске конвенције (COP23) на тему зелене транзиције које је одржано у децембру 2023. у Порторожу (SI), као и на Регионалном форуму УН-а о одрживом развоју који се одржао у Женеви (CH) у марту 2024. године.
Главни дио догађаја биле су кратке презентације младих који су представили радове с којима су учествовали на конкурсу. На конкурс се пријавило 14 тимова средњошколаца и младих узраста од 18 до 25 година, који су у својим радовима покрили теме усмјерене на подстицање и већи ниво коришћења пловидбе на ријеци Сави. Два тима из сваке од страна Оквирног споразума биће одабрана за учествовање на 12. Парламенту младих са слива ријеке Саве, који ће се одржати у првој половини октобра 2024. године у Славонском Броду (HR).
У склопу догађаја одржан је и кратки квиз са питањима из области пловидбе, чији је циљ био да млади кроз забаван и интерактивни приступ сазнају неке основне информације о пловидби.
 
Програм догађаја је доступан овде.