31.5.2019.

Догађаји

8. састанак Парламента младих са слива ријеке Саве

Међународни Дан ријеке Саве (1. јун) обиљежава се сваке године, између осталог, и организовањем Парламента младих слива ријеке Саве. Осми по реду састанак Парламента младих одржан је 31. маја – 1. јуна 2019.
 
У пограничном подручју Словеније и Хрватске на ријеци Сутли (Кумровец, Вонарје, Козјански парк). Замишљен је као платформа која ће окупити 40-ак ученика и професора из 8 средњих школа Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Србије. На основу пријава за расписани конкурс на тему „САРАЂУЈМО ЗА ВОДЕ“ изабране су школе из Кисељака, Градишке, Загреба, Самобора, Београда, Љубљане и Марибора.
Циљ оваквог окупљања  је подстакнути расправу и сазнати идеје младих са слива ријеке Саве о методама усклађивања различитих интереса корисника вода на одређеном простору и како млади виде начине рјешавања потенцијалних спорова између различитих заинтересованих страна, било на локалном, регионалном и/или прекограничном нивоу.
Организатор Парламента младих је Савска комисија, међународна институција која усклађује напоре свих држава везане за очување и развој ријеке Саве, а покровитељи сусрета су  УНДП  у Босни и Херцеговини и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичка дирекција за воде Владе Републике Србије. 

Више информација доступно је на web страници Парламента младих.
Mјesto догађаја Слив ријеке Сутле - Кумровец (ХР), Вонарје (ХР/СЛО), Козјански Парк (СЛО)
Почетак 31.05.2019.
Завршава 01.06.2019.