Састанци Страна

Осми састанак страна Оквирног споразума о сливу реке Саве

Дана 24. октобра 2019. године, у Сарајеву је одржан 8. састанак држава страна Оквирног споразума о сливу реке Саве - Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Словеније и Републике Србије. На састанку су учествовала представништва држава страна на високом нивоу, као и представници позваних гостију из међународне заједнице.
 
Државна представништва су предводили г. Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, гђа. Елизабета Кос, помоћник министра заштите животне средине и енергетике Републике Хрватске, Мр. Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и гђа. Весна Угриновски, вршилац дужности генералног директора Директората за воде и инвестиције у Министарству животне средине и просторног планирања Републике Словеније. На састанку су такође учествовали позвани гости - представници Црне Горе, Европске Комисије, UNDP-а, Дунавске комисије, ICPDR-а, амбасаде САД-а у Загребу, Светске банке, INBO-а – Међународне мреже организација речних сливова, Глобалног партнерства за воде, Већа за регионалну сарадњу, OSCE-а, WWF Adria, и председница Парламента младих са слива Саве.

Главни циљ састанка био је разматрање статуса имплементације Оквирног споразума о сливу реке Саве у периоду између два састанка страна, као и кључних изазова у идућем периоду, нарочито оних који се односе на сарадњу у управљању сливом, управљању ризицима од поплава, обнови пловидбе као и размени информација од значаја за слив.

На састанку је одобрен први План управљања ризицима од поплава у сливу реке Саве који је предложила Савска комисија, а прихваћена је и заједничка декларација као завршни акт састанка којом су представници држава страна изразили задовољство напретком и конкретним резултатима у имплементацији Оквирног споразума, те утврдили смернице за даљу сарадњу у оквиру рада Међународне комисије за слив реке Саве.

Следећи, 9. састанак држава страна Оквирног споразума о сливу реке Саве одржаће се 2021. године у Републици Хрватској.
Mesto догађаја Сарајево (Босна и Херцеговина)
Почетак 24.10.2019.
Завршава 24.10.2019.