Вести

Дан Саве 2022

Међународна комисија за слив реке Саве обележава 1. јун Дан Саве, установљен 2007. године. Савска комисија настоји да скрене пажњу на слив реке Саве као један од „крунских драгуља“ европске природе, који карактерише изузетна биолошка и пејзажна разноврсност.
 
Како је изјавио извршни секретар Савске комисије Драган Зељко: „Ове године Дан Саве је фокусиран на питања пластике и микропластике у нашим рекама, са циљем укључивања младих генерација из слива, омогућавања да се чује њихов глас. Као централни догађај организује се виртуелни округли сто у сарадњи са Савским парламентом младих и пројектом „Пластични гусари – Go Europe!“ уз активно учешће 5 средњих школа из земаља слива реке Саве.


Дан Саве и даље ће наглашавати значај пажљиве заштите, савесног коришћења и заштите од штетних последица по водне ресурсе слива реке Саве, који су саставни део и предуслов одрживог развоја свих прибрежних земаља и читавог региона и витални извор воде за своје људе, екосистеме и економије.
 
Сви који желе да учествују на Округлом столу, који ће се одржати 1. јуна 2022. године у 12 часова, могу изразити интересовање слањем мејла на isrbc@savacommission.org.