3.6.2022.

Вести

Прослава дана Саве 2022, 1. јун 2022

Савска комисија је заједно с Националним институтом за биологију и Институтом за воде Словеније организовала онлајн округли сто 1. јуна 2022. године, када се обележава Дан Саве. Школе које сарађују у Савском парламенту младих представиле су резултате мониторинг кампање на одабраним локацијама дуж Саве. Кампања узорковања је одржана у априлу 2022.

Слоган Дана Саве 2022 је „Чувајмо наше реке од пластике и микропластике!“.

На округлом столу учествовале су следеће школе:
  • Средња мешовита школа Хазим Шабановић, Виша и средња стручна техничка школа, Градишка из Босне и Херцеговине,
  • X. Гимназија Гимназија Ивана Супека, Загреб из Хрватске,
  • Биотехнички едукативни центар Љубљана, Прехрамбена школа Љубљана из Словеније и
  • Школа примењених уметности Шабац из Србије.


На округлом столу који је окупио више од 80 учесника, извршни секретар Савске комисије господин Драган Зељко је истакао да учешће младих у обележавању Дана Саве траје од 2008. године када је одржан Омладински парламент реке Саве, успостављена, као јединствена платформа која омогућава да се чује глас младих и подстиче њихово укључивање у управљање водама.
Душка Кунштек, председавајућа Савске комисије, истакла је да је ангажовање младих изузетно важно за одрживи развој и очување богатог биолошког диверзитета и јединствене лепоте слива реке Саве.


На крају прославе Дана Саве, учесници су се сложили да пластика представља значајну опасност за нашу животну средину. Сваки човек на свету, а посебно млади, треба да допринесу смањењу употребе пластике променом понашања, док индустрија треба да користи еколошки прихватљивије материјале где год је то могуће бринући се за будућност нових генерација.

Вест о прослави Дана Саве преношена је у медијима, као што су између осталих: 24 ur-Čas za zemljo, Jutranji list, Seebiz, EkovjesnikOnasa agency, Business-magazine , Вечерњи лист те на интернет страници Mинистарство привреде и одрживог развоја Хрватске.